Obert de Dimarts a Diumenge, de 11h a 19h

Grzegorz Gwiazda

El Rodin del Segle XXI

La mostra explora els límits de l'ésser humà amb escultures entre la figuració i l'abstracció

El Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) de Barcelona dedicarà la primera exposició antològica mundial a l'escultor polonès Grzegorz Gwiazda, "el Rodin del segle XXI", que explora els límits de l'ésser humà i del propi llenguatge artístic, ha explicat el director del museu, José Manuel Infiesta, a la presentació de la mostra.

Amb motiu al centenari de la mort d'Auguste Rodin, l'exposició de Gwiazda, que es podrà visitar fins al 28 de gener, estableix paral·lelismes amb l'obra de l'escultor francès tant per la significació de l'obra escultòrica, portada a l'extrem de l'expressió humana, com per les similituds de la carrera de tots dos.

Gwiazda presenta la primera antologia en un moment del seu recorregut artístic "dolç" i de reconeixement, que als 33 anys l'ha portat a ser professor de la Universitat de Varsòvia (Polònia) i a treballar a cavall entre el seu país natal i Barcelona, on farà de professor i director de la càtedra d'escultura de la Barcelona Art Academy.

ENTRE LA FIGURACIÓ I L'ABSTRACCIÓ

El mateix artista ha remarcat l'evolució de les seves obres, més acadèmiques i ortodoxes en els inicis, que li ha portat a les formes figuratives amb elements d'abstracció elaborades amb tot tipus de materials, com a formigó, paper, guix i resina.

La millor forma per descriure l'obra de Gwiazda és la "paradoxa i el canvi d'energies contradictòries", com la figuració i l'abstracció, el classicisme i el modern, la força i la feblesa, que treballa per arribar a les emocions de l'espectador: "No és qüestió d'explicar el cos humà, sinó l'experiència humana", ha explicat.

Segons l'artista, la tècnica no és el principal, però és el vehicle per emocionar qui mira la mostra, estructurada en un recorregut circular que indaga el món interior i passa per la humanitat, la força, la bellesa, la decadència, la benedicció, l'heretgia i la maldat.

CREAR UN NOU MÓN SOBRE LA BASE DE LA NATURALESA

Gwiazda vol crear un nou món en el qual es qüestionen els límits de l'experiència humana, que elabora des de la mateixa naturalesa, ja que "si lluités contra ella, perdria", ha remarcat l'artista.

L'univers creat mostra un conjunt d'obres d'estil contemporani en la qual les escultures adopten posicions incòmodes més properes a l'abstracció, però també formes més figuratives davant la vulnerabilitat o la cerca interior.

Grzegorz Gwiazda va néixer en 1984 en Lidzbark Warmiski (Polònia). Va estudiar a les escoles de Belles arts de Pozna? i Varsòvia, i posteriorment en la Accademia vaig donar BelleArt vaig donar Brera a Milà, Itàlia, gràcies a una beca. En 2009 es va graduar amb honors en l'Acadèmia d'Art de Varsòvia (ASP), on va estudiar escultura amb el professor Adam Myjak. Al gener de 2014 se li va concedir el doctorat. Des de 2009 ha treballat com a assistent del professor Maciej Zychowicz en el Departament Gràfic i d'Escultura en l'Institut d'Educació Artística a l'Escola d'Educació Especial (IEA ASP) a Varsòvia.

L'any acadèmic 2008-9 va ser becat pel Ministeri de Cultura i Patrimoni Nacional, i en 2010 va rebre una beca de Inicjatywa Entra (Iniciativa Entry). En 2010 la seva obra: Beholdthe man va ser esment d'honor en el concurs internacional d'art figuratiu, organitzat per la Fundació dels Arts i els Artistes (Barcelona, Espanya).

Els seus treballs s'han mostrat en exposicions individuals a diverses ciutats i pobles polonesos: Lidzbark Warmiski (Castillo Warmia Episcopal, 2008), Varsòvia (galeria d'art Promocyjna, 2011; galeria d'art Fibak, 2013; galeria d'art 101 projekt, 2014) , Pozna? i Mosina (2013), Bydgoszcz (galeria d'art Wspólna, 2013). Les seves escultures també s'han exhibit en exposicions col·lectives tant a Polònia com a l'estranger: Coming Out: els millors graduats d'ASP (Varsòvia, 2009), Exposició de Professors i graduats del Departament d'Escultura a ASP (Varsòvia, 2012), a Madrid ( 2010, 2011) i Barcelona (2011). Les seves obres són també parteix de la col·lecció del Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona.

MÉS EXPOSICIONS

El Museu Europeu d'Art Modern agraeix el suport dels seus patrocinadors:

MEAM Museo Europeo de Arte Moderno. SPONSORS

Aquesta web utilitza cookies, si continues navegant considerem que acceptes el seu ús.      Acceptar | Més Informació