Prepara la teva Visita Obert de Dimarts a Diumenge, de 11h a 19h
"El retrat és captar l'ànima d'una persona", afirma el director del Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) de Barcelona, José Enrique González, i l'artista holandès Wim Heldens i el madrileny Felipe Tenorio l'han aconseguit amb escreix. Amb obres hiperrealistes, que a simple vista semblen fotografies -fins i tot mostren els porus de la pell-, han guanyat, en la categoria de pintura i en la de dibuix, la IX edició del concurs de retrat figuratiu ModPortrait 2021. En el MEAM s'exhibeixen fins a el pròxim 18 de setembre els 103 treballs seleccionats.
Llegeix la notícia completa en aquest enllaç.
El MEAM presenta “Si Volse a Retro”, una exposició que ret homenatge a l'Infern de la Divina Comèdia de Dante.
Barcelona, 1 d'abril de 2022.- El MEAM, que promou i difon l'art figuratiu dels segles XX i XXI, presenta “Si volse a Retro”, la primera exposició conjunta de l'espanyol Jordi Díaz Alamà i el polonès Grzegorz Gwiazda. La mostra està composta per 63 obres; 54 pintures de Jordi Díaz i 9 escultures de Grzegorz Gwiazda, i s'emmarca en la celebració del 700è aniversari de la mort de Dante Alighieri, retent homenatge a la seva obra més cèlebre, la Divina Comèdia. En aquesta mostra, es presenten de manera concreta i detallada les obres que formen part d'aquest projecte expositiu creat pel pintor català en col·laboració amb l'escultor polonès.
El poema èpic compte la història d'una visió d'un viatge en el qual Dante, transportat al món sobrenatural de la teologia medieval, contempla els turments dels condemnats en l'Infern, la purificació de les ànimes en el Purgatori i les alegries dels Justos en el Paradís. La sèrie “Si Volse a Retro” se centra en les diferents escenes de l'Infern, materialitzant pictòricament l'imaginari més impactant de Dante. Cada cant és representat per una pintura de gran format (tècnica mixta sobre llenç). No obstant això, Alamà s'allunya de la narració explícita, explorant notablement recursos abstractes i experimentals per a plasmar i sublimar el paisatge infernal i els terribles suplicis de les ànimes pecadores. A la representació dels cants se li sumarà les escultures de l'artista polonès Grzegorz Gwiazda i material complementari constituït per retrats de personatges i criatures pintats per Alamà que ajudaran a enriquir la seva visió i interpretació de l'Infern de Dante.
Alamà es va acostar per primera vegada a la Divina Comèdia en la seva joventut durant la seva formació pictòrica a la ciutat de Florència. En el camí de casa a l'Acadèmia on s'estava formant artísticament, va creuar cada dia durant tres anys la plaça de la Santa Croce, presidida per l'escultura de Dante (1865), obra de Enrico Pazzi.
La lectura de l'obra de Dante va enterrar en ell la llavor d'una inquietud. Va sentir que quan arribés el moment, hauria d'intentar plasmar aquestes pàgines en imatges amb els seus propis pinzells, amb el seu propi caràcter i visió.
Després d'anys de trajectòria creativa i formació continuada, Alamà va decidir en 2018 que havia arribat el moment d'iniciar una representació amb veu pròpia. L'execució de “Si Volse a Retro” va ser d'una enorme complexitat conceptual i compositiva, un dels majors desafiaments creatius de l'artista. La pluralitat d'escenaris, la ingent quantitat de personatges i bèsties imaginàries al costat de la varietat de les atmosferes representaven tot un repte: el pintor volia plasmar un món fantàstic, però alhora creïble, capaç d'interpel·lar al públic contemporani.
Gwiazda es va unir al projecte poc després. Tots dos compartien el desig de col·laborar en el pla artístic i el projecte era perfecte a aquest efecte. Fruit d'aquesta col·laboració va néixer una conjunció artística que marca un moment especial en les carreres de Gwiazda i Alamà. Amb aquest exercici conjunt submergeixen a l'espectador en un torrent d'energia creadora de primer ordre.
Museus i Liceu: una història compartida és el resultat d’un projecte entre museus, col·leccions, biblioteques, arxius i centres d’exposicions de Catalunya i el Liceu per commemorar el 175è aniversari del Gran Teatre. L’acció també vol contribuir a fer xarxa i establir lligams entre les institucions culturals del país
119 centres culturals han seleccionat una o diverses obres de les seves col·leccions relacionades amb la història del Liceu que exposaran durant uns mesos a les seves seus, entre el 15 de març de 2022 i el 31 de juliol de 2023
La iniciativa aglutina centres com ara el Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu Picasso, Museu Dalí, MACBA, CCCB, Museu Municipal de Calella, Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu de la Vida Rural. Fundació Carulla, CosmoCaixa, Museu Isaac Albéniz de Camprodon.MIAC, Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona, La Pedrera - Casa Milà, Arxiu General de la Diputació de Barcelona, Museu Municipal de Llívia, Museu de l’Empordà, Museu Europeu d'Art Modern, Museu del Futbol Club Barcelona, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Miró, entre molts d’altres. El llistat complet es pot consultar en aquest enllaç
En total són 77 centres participants a la província de Barcelona, 25 a la de Girona, 7 a Lleida i 10 a Tarragona.
El Museu Europeu d'Art Modern porta a Espanya l'obra de Shane Wolf. És la primera mostra antològica individual de l'artista, considerat un dels mestres contemporanis de l'art figuratiu.
'A Tour de Force', que s'exhibirà en el MEAM, a Barcelona, fins al 26 de març, és la primera exposició individual de l'artista nord-americà en un museu. I és un espectacle de proporcions èpiques. La mostra reuneix 187 peces entre pintures, dibuixos, gravats i esbossos, inclosos les seves últimes obres monumentals 27 de les quals pertanyen a col·leccions privades, que sintetitzen la seva condició d'hereu directe del "Renaixement".
L'artista estatunidenc inaugura en el MEAM 'A Tour de Force', la seva primera antològica en un museu.
El Museu Europeu d'Art Modern (MEAM), en el barri Gòtic de Barcelona, estrena 'A Tour de Force', de Shane Wolf (Cincinnati, 1976), la primera exposició antològica de l'artista estatunidenc i resident de París en un museu. En ella es reuneixen 187 obres de estil renaixentista, encara que modern i molt personal, amb el cos humà i els nus masculins i femenins com a tema principal.
En la mostra, que es pot visitar fins al 27 de març, destaca el procés de creació de les obres, que s'exposen acompanyades de esbossos i versions.
Un total de 187 obres, entre pintures, dibuixos, gravats i esbossos, de l'artista nord-americà Shane Wolf, molt centrat en la representació del cos humà "en tot el seu realisme i majestuositat", s'exhibeixen a partir d'avui i fins al pròxim 27 de març en el Museu d'Art Modern (MEAM) de Barcelona.
Es tracta de la primera antològica en un museu del pintor, al qual es considera "hereu directe del Renaixement" per "col·locar a l'ésser humà en el cor de les seves pintures".
Els seus llenços "manifesten una intenció gairebé barroca, induïda per la grandària de les figures, però també un punt de vista teatral inspirat en les pintures d'altres èpoques", assenyala el museu.
El Museu Europeu d’Art Modern exposa una monogràfica de l’artista nord-americà Shane Wolf. Guardonat amb diversos premis a França, on resideix des de fa temps, és un exponent més de l’art figuratiu que defensa el museu del carrer de la Barra de Ferro. I, més concretament, de la figura humana. Shane, que va estudiar a Florència per la seva fascinació per l’art del Renaixement, és un admirador de l’academicisme clàssic i la seva màxima de bellesa i equilibri.
La Fundació Privada de les Arts i els Artistes ha nomenat com a nou director del Museu Europeu d’Art Modern a Jose Enrique González. Amb una dilatada experiència tant en l'àmbit cultural com en el panorama de l'art figuratiu internacional assumirà al seu torn el càrrec de president de la Fundació Privada dels Arts i els Artistes. D'aquesta manera, substitueix a l'ex director Jose Manuel Infiesta (1949 – 2021) que ha treballat amb Jose Enrique González en els últims mesos per a garantir una bona transició i ha anunciat que emprendrà nous reptes professionals.
Jose Enrique González, nascut a Saragossa (1961), és pintor, editor i galerista. Actualment dirigeix la Galería Virtual Artelibre que ha fundat en 1999 com una entitat cultural la fi principal de la qual és donar a conèixer el món de l'art figuratiu en tota la seva extensió. Organitza anualment el concurs de retrat modern ModPortrait i dirigeix l'Estudi de Dibuix i Pintura Clàssic Artelibre a la ciutat de Saragossa.
La BAA s'enorgulleix d'anunciar que obrirem una nova Acadèmia en el centre de Barcelona a partir del pròxim semestre de tardor de 2021! ?
?
Després d'aquests temps desafiadors per a tots, plens d'incertesa i inquietuds, estem decidits a continuar oferint la millor educació artística acadèmica a estudiants de tot el món. ?
?
Ara més que mai ens agradaria agrair a la comunitat BAA: estudiants passats, presents i futurs, la facultat i el personal pels seus esforços i suport?
?
Esperem poder mostrar-te el nostre nou espai molt aviat! Mantinguin-se al corrent!
El MEAM exposa l'obra de l'artista italià Roberto Ferri, el "Caravaggio modern" El Museu Europeu d'Art Modern (Meam) dedica una exposició a l'artista italià Roberto Ferri, el "Caravaggio modern", que s'ha inaugurat aquest divendres i es podrà veure fins al 3 d'octubre, ha informat en un comunicat.
Leer más: https://www.europapress.es/catalunya/noticia-meam-expone-obra-artista-italiano-roberto-ferri-caravaggio-moderno-20210618143947.html
(c) 2021 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
Considerat com el "Caravaggio modern", el pintor italià Roberto Ferri aterra per primera vegada a Espanya amb una exposició, d'una quarantena d'obres, molt influenciades pel barroc i amb tocs surrealistes, en el Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) de Barcelona.
L'artista, a qui el Vaticà va encarregar dos retrats del papa Francesc, ha rememorat, en una entrevista amb Efe, que tot va començar quan, de molt petit, va quedar fascinat amb les il·lustracions que hi havia en l'enciclopèdia del seu avi d'algunes de les obres de Caravaggio.
Nascut en 1978 en la localitat de Taranto, en el sud d'Itàlia, va ser autodidacta en els seus inicis, fins que en 1999 es va traslladar a Roma per a aprofundir en la recerca sobre la pintura antiga, des de principis del segle XVI i fins a finals del segle XIX, encara que avui ha asseverat que una altra de les seves influències és Salvador Dalí.
Tampoc ha obviat que li ha marcat la pintura del Romanticisme, l'Academicisme, especialment David, Ingres o Girodet, i el Simbolisme.
En el seu estudi als afores de Roma, usa pigments tradicionals i segueix amb les antigues tècniques de creació de colors igual que en el Barroc, podent dedicar més de cinc anys a la creació de les seves obres, com un "Sant Giovanni", que s'exhibeix a Barcelona i per al qual es va inspirar en les pintures de la Capella Sixtina.
En el MEAM i fins al pròxim 3 d'octubre, s'exposen un total de 46 obres, de les quals trenta són pintures i hi ha setze dibuixos, on els protagonistes, majoritàriament, són personatges heroics, alguns en plena redempció, encara que també apareixen àngels-vampirs com a símbols de la impuresa.
L'artista explora el nu femení i masculí amb "elements onírics que aborden els somnis, el profano, l'espiritualitat i la mitologia".
Comenta Ferri que un dels seus grans llenços, "Resurrezione", ho va acabar just abans que es declarés la pandèmia de coronavirus. "Però -afegeix-, podria semblar el contrari perquè amb l'obra represento a l'home en lluita amb els seus dimonis, alhora que vull donar-li coratge, alguna cosa que hem necessitat molt en aquests últims temps".
A més de la figura humana d'anatomia perfecta, el públic que acudeixi al MEAM podrà descobrir que en aquestes peces pictòriques hi ha altres elements com els troncs d'olivera -molt característics de la seva terra natal- així com utensilis i eines que remeten a instruments quirúrgics de fa uns segles.
Amb obra en col·leccions privades d'Itàlia, Gran Bretanya, els Estats Units, Espanya o Qatar, el seu treball també es va poder veure en el polèmic pavelló italià de la Biennal de Venècia de 2011.
A més, ha explicat com va realitzar els dos retrats que pengen en les parets del Vaticà del papa Francesc.
Roberto Ferri ha assenyalat, divertit, que quan li van encarregar les obres va demanar poder tenir al pontífex com a model, però li van respondre que això no seria possible i que hauria de plasmar els seus retrats a partir d'unes fotografies.
D'una banda, va elaborar un quadre en el qual el Papa apareix de cos sencer i va fer un altre que és un bust, que està en una paret d'una de les sales on se celebren reunions entre Francisco i els cardenals. "El quadre està just damunt de la cadira que ocupa el Papa, a qui li van agradar les dues obres", ha precisat.
Preguntat sobre el futur, Ferri ha dit que, com ocorre amb tots els pintors, anirà "evolucionant", i postil·la: "Però seguiré amb aquest mateix estil, perquè és el que em representa i m'identifica, amb el qual millor m'expresso. No em dedicaré a l'abstracte".
Respecte a que li considerin el "Caravaggio del segle XXI", ha reconegut que el seu punt de referència és el llombard, però ha puntualitzat que no és ell qui s'autodefineix en aquests termes, "en tot cas -fa broma- seria com un Caravaggio 2.0".
Exposició de les obres finalistes de la VIII Edició del Concurs ModPortrait 2020 convocat per la galeria virtual Artelibre, sent el primer certamen internacional de pintura figurativa dedicat de manera exclusiva al retrat i un dels més destacats de l'art contemporani figuratiu en col·laboració amb el MEAM.
Aquesta mostra recull una selecció d'obres presentades a concurs d'artistes de 51 països, entre elles l'obra guanyadora Nicole, de l'artista francesa Anne-Christine Roda.
Altres artistes reconeguts en el concurs d'enguany són Louisiana Mera (Primer Premi de Dibuix); Julián Maroto i Silvia Flechoso (Premis Barcelona Academy of Art); Ioanna Stefou i Carmen Ruiz (Premis Artemiranda.es); Ivan Franco, Frances Bell, Alejandra Moreno, Tanja Gant, Sasha Sokolova, Yan Liang, Roberto Fernández, Viktoria Savenkova, Pedro Antonio Perales i Marcos Rey (Mencions d'Honor).
El proper dilluns 8 de Març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, el MEAM tornarà a reivindicar la importància de la dona en el món de l'art i la cultura contemporània, a través de l'exposició «Women Painting (All over the world)», que posarà en valor el rol de la dona en l'art figuratiu.
La mostra inclou 87 obres, entre pintura i dibuix, de més de 78 dones artistes de diversos orígens procedents de 25 nacionalitats diferents, com els Estats Units, Canadà, Regne Unit, Austràlia, Espanya, Noruega, Italia, Irlanda, Alemanya, França, Holanda, Russia, Egipte, Mèxic, Panamà, Veneçuela o Xile, entre d’altres.
Més Informació
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març, el Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) ha reunit prop de 90 obres de 78 dones artistes de tot el món en l'exposició Women Painting (All over the World). Es tracta de la tercera exposició temàtica del museu sobre el paper de la dona en l'art figuratiu –abans van ser Painting Today, International Women Painters (2019) i Dones Artistes Avui (2018)–, i romandrà oberta des del mateix 8 de març fins al 2 de maig de 2021.
Article a Condé Nast Traveler: https://www.traveler.es/experiencias/articulos/exposicion-museo-europeo-arte-moderno-de-barcelona-women-painting-all-over-the-world/20350
Més InformacióEnllaç a l'article: https://vogue.ua/article/fashion/tendencii/mozhno-vse-v-chem-vstretit-vesnu-krasivo.html
Dilluns que ve 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, el Museu Europeu d'Art Modern (MEAM), que promou i difon l'art figuratiu del segles XX i XXI, tornarà a reivindicar la importància de la dona en el món de l'art i la cultura contemporània, a través de l'exposició ‘Women Painting (All over the world)”, disponible fins al 2 de maig de 2021.
Més InformacióMenys parlar de muses i més d'artistes.
Sota aquest leitmotiv, i amb motiu del Dia Internacional de la dona, el Museu Europeu d'Art Modern organitza la seva tercera exposició temàtica sobre el paper de la dona en l'art figuratiu, una mostra amb 87 obres de més de 78 dones artistes de diferents orígens procedents de 25 nacionalitats diferents. Així mateix, el MEAM vol posar de manifest el paper de la dona en l'art figuratiu, predominat històricament per artistes masculins, i animar a futures artistes a desenvolupar la seva carrera artística.
Enllaç a la notícia: https://barcelona.lecool.com/event/women-painting/
Més InformacióFins al 3 de març podreu visitar l'exposició de les obres premiades en el concurs internacional de pintura «Lohengrin», organitzat per el Club Wagner i el MEAM en col·laboració amb el Gran Teatre del Liceu.
Amb motiu de l'estrena mundial d'una nova producció de l'òpera de Richard Wagner, Lohengrin, dirigida per la seva besnéta Katharina Wagner, a l'abril del 2019 es convocava un concurs internacional de pintura en el qual la temàtica de les obres presentades havia de girar al voltant d'aquesta composició que el músic de Leipzig va escriure en 1848. A inicis del 2020 el jurat va fer públic el veredicte i va declarar guanyadores a quatre pintures ex aequo: DeAngel, amb l'obra L'embruixament de Ortrud i el somni d'Elsa; Juan Gil, per Pensament per a l'estudi d'un quadrat; Carlos Saura, amb Lohengrin, i Mikel Olazábal, per Lohengrin i Elsa.
La mostra inclou un total de 49 obres que aborden des del vessant figuratiu l'argument i concepte de Lohengrin, òpera de Richard Wagner i que han estat seleccionades per un jurat format per Katharina Wagner, besnéta del compositor, el Dr. Sven Friedrich, director de el Museu Richard Wagner en Bayreuth, Lourdes Jiménez, experta en art wagnerià, i Víctor Garcia Gomar, de el Gran Teatre del Liceu, Christina Scheppelmann, directora general de Seattle Opera, entre altres. Amb aquesta iniciativa el MEAM cerca potenciar la confluència de diferents disciplines artístiques, en aquest cas el teatre, la música i la pintura.
Parlem de la nostra exposició a 'Punts de vista', programa cultural de producció pròpia de La 2 de TVE Catalunya.
Vídeo: https://fb.watch/1_4Wy4kvOd/
Més InformacióTime Out diu
Una seixantena de pintors i escultors s’agrupen al voltant del mite d’Eros en la primera exposició temporal del Museu Europeu d’Art Modern després del confinament. Una mostra al voltant de la libido i el desig que s’expressa a través dels cossos, amb obres de Golucho, Lita Cabellut i molts altres. La proposta de l'exposició és atrevida i pretén presentar el concepte d'Eros no com a ideal d'ensonyació sexual, sino com quelcom natural que es desperta en el profund de cada individu, independentment de la seva condició de bellesa, sexe o característica sexual.
Més InformacióEl Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) de Barcelona explora l'erotisme en l'art en l'exposició temporal "Eros, el teu cos com a excusa", que reuneix més de seixanta obres pictòriques i escultòriques de sengles artistes internacionals.
La mostra busca explorar el concepte 'Eros' com a "expressió de la libido de cada ésser humà, com una cosa natural i independent de la seva condició de bellesa o sexe", ha explicat aquest dimecres en la presentació Miguel Ángel Mayo, conegut pel seu sobrenom artístic Golucho, que ha estat l'encarregat d'organitzar, seleccionar i presentar les obres i els artistes de diverses nacionalitats.
Llegir noticia completa a La Vanguardia.
Més InformacióEl MEAM explora el concepte de "Eros" amb una mostra de 60 obres de pintura i escultura El Museu Europeu d'Art Modern (MEAM) de Barcelona exposa a partir d'aquest dijous un total de 60 obres de pintura i escultura amb les quals busca explorar "el concepte de 'Eros' com a motiu que emana de la libido de cada ésser humà".
Llegir noticia completa a Europa Press.
Més Informació
Vídeo oficial de la inauguració de la nova exposició temporal que es pot visitar en el MEAM fins al 13 de desembre.
Producció: ChernikovFilms.
Més InformacióEl MEAM presenta dijous que ve 15 d'octubre, a les 19.30 hores l'exposició «Eros. El teu cos com a excusa». La mostra, composta per més de 60 obres entre pintura i escultura procedents de més de 60 artistes de reconegut nivell internacional, cerca explorar el concepte Eros com a motiu que emana de la libido de cada ésser humà, sent una cosa natural i independent de la seva condició de bellesa o sexe. Miguel Ángel Mayo, més conegut com Golucho, ha estat l'encarregat d'organitzar, seleccionar i presentar les obres i els artistes, entre pintors i escultors, de diverses nacionalitats.
Més Informació