El Palau Gomis

UN PALAU DEL SEGLE XVIII QUE ACULL LA SEU DEL MEAM

Després de diversos anys de treballs, en el 2011 va ser inaugurat el MEAM (Museu Europeu d'Art Modern) a l'edifici de l'antic Palau Gomis, al carrer Barra de Ferro 5, a escassos metres del Museu Picasso, en el punt més comercial i turístic de Barcelona.

Es tracta d'un antic palau totalment reconstruït en 1792 per l'acabalat mercader de teixits Gomis, en una època en què el carrer Montcada era l'artèria més noble de la ciutat. Durant l'invasió napoleònica, el Mariscal Lecchi, que comandava les tropes franceses, va convertir aquest edifici en la seva residència habitual.

El Palau Gomis

Va ser més tard quan, seguint els criteris urbanístics importats de França, es va obrir el carrer Princesa, per comunicar més fàcilment el casc més antic de la ciutat amb el parc i el castell de la Ciutadella. És llavors quan l'edifici va quedar partit en dos, a banda i banda del citat carrer.


   Estudi Documental. Investigació i Interpretació del Palau Gomis


A principis del segle XX, es van remodelar els habitatges i es va construir el nou portal, d'un brillant estil modernista, l'únic que existeix en tot Ciutat Vella. Després de sofrir nombrosos avatars i els usos més dispars, a partir de l'any 2000 va ser adquirit per una milionària artista holandesa, que va iniciar la remodelació i restauració de la planta noble, rebent per aquests treballs el Premi FAD d'Interiorisme.

No va ser fins a 2006 que va ser adquirit per ser la seu de la “Fundació de les Arts i els Artistes”, dirigida i creada per l'arquitecte José Manuel Infiesta, per albergar el seu projecte artístic. Es va iniciar llavors una llarga i costosa restauració del conjunt del pati i les plantes, sota la direcció de l'arquitecte Jordi Garcés, autor al seu torn d'altres remodelacions de museus barcelonins, com el Museu Picasso o la Fundació Godia.

Al juny de 2011 va poder ser finalment inaugurat al públic com a museu permanent, per presentar les col·leccions pròpies de la Fundació i altres exposicions temporals. Des de llavors, el Museu ha conegut una evolució permanent i una activitat desbordant. S'han succeït les grans exposicions permanents, les exposicions temporals i les presentacions de grans artistes d'escala internacional, els cicles de música de tot tipus (clàssica, blues, flamenc, moderna, etc.), les visites escolars, els tallers de pintura i escultura, els actes socials, esdeveniments, etc.


} ?>

   Història i Transcendència Urbanística del Palau Gomis, per Lluís Pemanyer


El Palau Gomis El Palau Gomis El Palau Gomis El Palau Gomis El Palau Gomis El Palau Gomis El Palau Gomis El Palau Gomis


És voluntat dels promotors la vinculació del nou establiciment cultural amb la ciudadania i el poble de Barcelona, així com l’atracció cada cop major d’un públic culte internacional.

En aquest sentit, el lloguer d’espais per activitats ciudadanes, la cel·lebració de exposicions i congressos internacionals, i un llarg etcétera, formen part de les prioritats de la Fundació.


Lloguer d’Espais